+380-50-99-555-19
 

Останнім часом кібербезпека зазнала суттєвих змін. Якщо раніше ця сфера була високотехнічною і майже повністю зосереджена на розробці програмного забезпечення, то поява таких кіберзагроз, як фішинг і соціальна інженерія, змусила фахівців з кібербезпеки переорієнтуватися на підготовку співробітників до протидії кібератакам.

Сучасні кіберзагрози майже винятково націлені на індивідуальних користувачів, оскільки вони є найпоширенішою точкою збою. За умови належного навчання ваш персонал може стати першим і найнадійнішим заходом кібербезпеки.

Складність полягає в розробці навчальних програм, які зацікавлять користувачів і водночас дадуть їм відчуття важливості кібербезпеки. Таке навчання також має бути побудоване з урахуванням рівня технічних навичок і ролей користувачів.

Існують різні методи залучення користувачів і підвищення їхньої активності, але перш ніж починати, важливо знати, з чим ви працюєте, щоб розробити найефективніший для вас план.

Як часто слід проводити тренінги з безпеки?

Незалежно від розміру вашої компанії та галузі, в якій ви працюєте, програми підвищення обізнаності з кібербезпеки слід переглядати та оновлювати щокварталу. У процесі такого перегляду корисно проводити формальний тест або симуляцію фішингу, щоб отримати загальне уявлення про рівень навичок ваших співробітників.

Зрештою, частота проведення тренінгів з кібербезпеки також має ґрунтуватися на даних, які ви збираєте під час навчання: Чи здається, що співробітники мають труднощі з певними поняттями? Чи часто вони натискають на імітацію фішингових листів?

Якщо вам потрібно збільшити частоту тренінгів, доповнити наявну програму підвищення обізнаності з питань безпеки можна не порушуючи робочий процес ваших користувачів.

Багато організацій, які впроваджують комплексне навчання з кібербезпеки, поєднують щоквартальні тренінги з підвищення обізнаності з щомісячними заходами, що передбачають короткі вправи, ігри та кіберзадачі, щоб ефективно інформувати своїх користувачів про мінливий ландшафт ризиків кібербезпеки.

Такий багаторівневий підхід сприяє тому, що працівники залишаються поінформованими протягом усього року, зберігають пильність і готові проактивно протидіяти потенційним загрозам у сучасному мінливому ландшафті загроз. Він також дозволяє організаціям надавати інформацію та адаптуватися до поточних подій і нових загроз.”

— Тео Зафіракос, CISO, Professional Services Lead, Terranova Security

Методи проведення тренінгів з кібербезпеки

Формування культури кібербезпеки може зайняти певний час і здійснювати його слід за ретельно розробленим планом. Найважливішим аспектом є залучення співробітників, але це може бути складним завданням, якщо враховувати специфіку контенту з кібербезпеки.

Крім того, важливо знайти правильний баланс у навчанні, щоб ваші користувачі не сприймали його як рутинну роботу.

Ось кілька порад щодо розробки програми підвищення обізнаності з кібербезпеки, яка сподобається вашим працівникам:

  • Варіативність медіаформатів

Під час навчання з кібербезпеки доволі складно пояснити певні складні концепції аудиторії з надзвичайно різним рівнем розуміння. Ось чому дуже важливо запропонувати кілька різних шляхів навчання.

Хоча деякі традиційні тести необхідні для перевірки знань і збору даних про успішність, ви також можете використовувати графіку, фото і відео, щоб показати кіберзагрози там, де вони виникають, і допомогти учасникам попрактикуватися у виявленні тривожних сигналів.

Протидія кіберзагрозам, таким як фішинг і спуфинг, залежить від того, чи помічають користувачі візуальні підказки.

  • Імітація фішингу

3,4 мільярда фішингових електронних листів надсилаються щодня, і це одна з найпоширеніших кіберзагроз. Шахраї постійно вдосконалюють свої методи, що змушує ІТ-відділи створювати все новий навчальний контент, а це складне завдання без належних даних про можливості співробітників.

Імітація фішингу — це чудовий спосіб додати контекст до навчання з протидії шахрайству, оскільки він перевіряє знання співробітників, одночасно надаючи керівникам служби безпеки дані для подальшого планування навчання.

Важливо також зазначити, що цей інструмент слід використовувати скоріше як навчальний досвід, незалежно від того, чи натиснули користувачі на фішингове посилання, чи ні.

  • Мікро- й нанонавчальні модулі

Кібербезпека — не найцікавіша тема, але є способи зацікавити користувачів.

Швидкі та стислі курси можуть стати цікавим способом поповнення необхідних знань. Дослідження показують, що короткі мікронавчальні модулі лають змогу підвищити рівень засвоєння матеріалу щонайменше на 80%, мінімізуючи вразливості, які можуть призвести до витоку даних, за допомогою всього лише декількох хвилин контенту.

Швидке, цікаве та веселе навчання з безпеки, яке ваші кінцеві користувачі можуть легко вписати у свій робочий день.

  • Гейміфікація

Гейміфікація роботи в цифрах
90% співробітників працюють продуктивніше завдяки гейміфікації
72% людей вважають, що гейміфікація надихає їх працювати старанніше
48% підвищення залученості завдяки мотивації на основі гри
95% співробітників з радістю використовують гейміфіковані системи

Гейміфікація — це інтеграція навчального контенту з елементами, запозиченими з відеоігор. Елементарні відеоігри, вікторини та таблиці лідерів роблять навчання цікавим і захопливим.

Дослідження показало, що для 83% працівників гейміфікація є додатковим фактором мотивації до навчання. Оскільки ці модулі проходять швидко і забезпечують високий рівень запам’ятовування знань, вони є ідеальним інструментом для ознайомлення співробітників з новими кіберзагрозами, що постійно розвиваються.

Висновки

Кіберзагрози зараз часто націлені на індивідуальних користувачів, і це підкреслює важливість навчання персоналу з кібербезпеки. Складність цього завдання полягає в розробці навчальних програм, які будуть не лише цікавими, але й враховуватимуть різний рівень технічних навичок користувачів. Програми підвищення обізнаності слід переглядати щокварталу, використовуючи формальні тести та симуляції фішингу для оцінки рівня навичок.

Частота проведення тренінгів має базуватися на зібраних даних та враховувати труднощі й реакції співробітників. А впроваджувати їх можна використовуючи такі методи, як варіативність медіа-форматів, імітація фішингу, мікро- та нанонавчальні модулі та гейміфікація. Зрештою, активна участь співробітників і забезпечення балансу у навчанні є ключовими факторами для успішного формування культури кібербезпеки.

Цікавить навчання IT-безпеці для співробітників? Пишіть на fortra@bakotech.com і ми детально розкажемо про програми тренінгів Terranova від Fortra.

Інші новини

Поради та критерії оцінки DLP-рішень

Замовити консультацію

Отримайте безоплатну професійну консультацію по виробникам, продуктам і сервісам